Ασιατική ζήτηση και επενδυτές δίνουν ζωηρή ώθηση στο βαμβάκι 

20

Μίνι χρηµατιστηριακό ράλι καταγράφεται αυτές τις µέρες στο βαµβάκι, το οποίο βρέθηκε σε υψηλά 6µήνου πάνω από τα 75 σεντς ανά λίµπρα στις 23 Γενάρη, ενώ στις 2 Φλεβάρη ξεπέρασε ακόµα και τα 76 σεντς ανά λίµπρα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda. Πρόκειται για υψηλά επίπεδα 2 ετών τα οποία φαίνεται να πυροδότησε η άνοδος της ζήτησης από την Κίνα, σύµφωνα σε άρθρο του πρακτορείου Bloomberg. Από την πλευρά της η γερµανική τράπεζα Commerzbank κάνει λόγο για «αγορές που έγιναν στα προθεσµιακά συµβόλαια του Μαρτίου που λήγουν».

Παράλληλα, έφτασαν σχεδόν σε επίπεδο ρεκόρ και οι τοποθετήσεις των επενδυτών στο χρηµατιστήριο µε τα αντισταθµιστικά αµοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου -γνωστά και ως Hedge funds- να ποντάρουν υπέρ της συνέχισης της ανόδου αψηφώντας τους πιο απαισιόδοξους που βλέπουν πίεση τιµών στο δεύτερο µισό της σεζόν.

 

Από την πλευρά τους οι Κινέζοι αγοραστές έχουν δεσµευτεί να αγοράσουν 5 φορές περισσότερο αµερικανικό βαµβάκι από την ίδια περίοδο πέρσι, σύµφωνα µε στοιχεία του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA). Τη φετινή εµπορική σεζόν συνολικά οι αµερικανικές εξαγωγές βάµβακος είναι αυξηµένες κατά 66% σε σύγκριση µε το ίδιο διάστηµα πέρσι µε βοήθεια και από το πιο αδύναµο δολάριο. «Φαίνεται ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από το βαµβάκι. Προβλέπουµε ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση τουλάχιστον µέχρι να διατεθούν στην αγορά εναλλακτικές προµήθειες. Για την ώρα το αµερικανικό βαµβάκι είναι το πλέον ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά», αναφέρει στο Bloomberg ο Άρλαν Σάντερµαν, ανώτερος οικονοµολόγος στη χρηµατιστηριακή εταιρεία INTL FCStone Financial Inc.

Την ίδια ώρα, υποστηρικτικά προς τις τιµές του προϊόντος λειτουργούν και οι προβλέψεις του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Βάµβακος (ICAC) για αυξηµένη διεθνή κατανάλωση στους 24,13 εκατ. τόνους που θα ξεπεράσει τη διεθνή παραγωγή του 2016/2017 κατά 1,36 εκατ. τόνους. Να σηµειωθεί ότι η ανοδική τάση στο βαµβάκι αναµένεται ότι θα οδηγήσει τους αγρότες στις ΗΠΑ να βάλουν περισσότερα στρέµµατα, δεδοµένου και ότι οι τιµές ανταγωνιστικών εµπορευµάτων παραµένουν αδύναµες. Ειδικότερα, το USDA εκτιµά ότι οι φυτεύσεις θα αυξηθούν κατά 8% το 2017 περίπου στα 43,86 εκατ. στρέµµατα.

Το Μάιο η συζήτηση στη ∆ιεπαγγελµατική για τιµές

Τον «οδικό χάρτη» µε τις κινήσεις που θα πρέπει να δροµολογηθούν στον κλάδο, από φέτος, για να επιτευχθεί ο στόχος της βελτίωσης της ποιότητας, αλλά και της αποδοτικότητας της βαµβακοκαλλιέργειας στη χώρα, «χάραξε» η ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Βάµβακος. Εκείνο που δεν θίχθηκε στη συνέλευση στις 20 Γενάρη και καίει τους παραγωγούς είναι αυτό της εµπορικής πολιτικής εκ µέρους των εκκοκκιστών και πώς οι τιµές θα φτάσουν σε επίπεδα που να κάνουν βιώσιµη την καλλιέργεια. «Είναι ένα ζήτηµα που µας απασχολεί και προτίθεµαι να το θέσω στην αµέσως επόµενη συνεδρίαση του Οργάνου, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα οριστεί το Μάιο», είπε στην Agrenda ο Γιώργος Καραϊσκος, εκπρόσωπος, στη ∆ιεπαγγελµατική, των παραγωγών από την Π.Ε. Λάρισας.

Η χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει ανοδικό ράλι

ΝEA ΥOΡKH

Η αγορά καταγράφει ράλι, το οποίο οφείλεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, όσο πλησιάζουµε προς τη λήξη των προθεσµιακών συµβολαίων του Μαρτίου προκαλούνται µεταθέσεις ανοιχτών θέσεων στον επόµενο µήνα (Μάιο), γεγονός το οποίο τεχνικά ενισχύει τις τιµές. ∆εύτερον, το δολάριο αποδυναµώνεται για δεύτερη εβδοµάδα προκαλώντας την αντίθετη κίνηση σε όλα σχεδόν τα εµπορεύµατα. Οι εξελίξεις αυτές έχουν πιάσει απροετοίµαστη τη φυσική αγορά, µε τους αγοραστές να παρατηρούν το χρηµατιστήριο από απόσταση και τους πωλητές να διστάζουν να προσφέρουν πάνω στο ράλι.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Στην αγορά µας γίνεται προσπάθεια αύξησης των τιµών µε πρόσχηµα τη δυναµική από το χρηµατιστηριακό ράλι. Βέβαια, αρκετοί αγοραστές είναι διστακτικοί καθώς θεωρούν την άνοδο κερδοσκοπική και προτιµούν να µη συµµετάσχουν. Ως επί το πλείστον υπάρχει ζήτηση είτε από έµπορους που θέλουν να καλύψουν ανοιχτές πωλήσεις είτε από τουρκικά κλωστήρια, που αγοράζουν µικρές ποσότητες µε σκοπό την κάλυψη άµεσων αναγκών. Οι προσφορές µας πλέον για τα λευκά βαµβάκια κυµαίνονται στα 83-84 σεντς ανά λίµπρα. Σηµειωτέον ότι οι αγορές Αιγύπτου και Τουρκίας θεωρούνται πιο δραστήριες, ενώ η Άπω Ανατολή έχει στραφεί σε εναλλακτικές σοδειές.

Κείμενο των Φανή Γιαννακοπούλου και Λεωνίδα Λιάμη

Πηγή: www.agronews.gr

Related posts