Γνωρίστε τα κυριότερα μελισσοκομικά φυτά

ΘΥΜΑΡΙ
Το θυμάρι αυτοφύεται σε όλη την Ελληνική ύπαιθρο και έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. Ανθίζει για 30-40 μέρες από το τέλος της άνοιξης μέχρι το τέλος Αυγούστου ανάλογα με την περιοχή. Το 10% του ελληνικού μελιού είναι θυμαρίσιο. Το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας, έχει λαμπερό κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, έντονο άρωμα και ευχάριστη γεύση. Κρυσταλλώνει μέσα σε 6-18 μήνες ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής και συντήρησης.

ΠΕΥΚΟ
Το πεύκο θεωρείται το πιο σημαντικό μελισσοκομικό φυτό της Ελλάδας μιας και το 65% της εγχώριας παραγωγής μελιού είναι πευκόμελο. Η παραγωγή του πευκόμελου δεν εξαρτάται από την ανθοφορία του πεύκου αλλά από τα μελιτώματα (εκκρίσεις με κολλώδη υφή) της βαμβακάδας (Marchalina hellenica), έντομο που παρασιτεί στο πεύκο. Οι σημαντικότερες ποσότητες μελιτώματος παράγονται από τον Αύγουστο μέχρι την άνοιξη, αλλά ουσιαστικά από τις μέλισσες αξιοποιούνται από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο. Το πευκόμελο είναι μέλι με τις λιγότερες θερμίδες. Η γεύση του δεν είναι πολύ γλυκιά και δεν κρυσταλλώνει εύκολα.

ΕΛΑΤΟ
Το έλατο απαντάται σε πολλά Ελληνικά δάση σε υψόμετρο 800-1500m. Το ελατόμελο είναι επίσης μέλι που παράγεται από τα μελιτώδη εκκρίματα εντόμων που παρασιτούν στο έλατο. Ελατόμελο είναι το 5% του ελληνικού μελιού και θεωρείται μέλι πολύ καλής ποιότητας. Το χρώμα του αλλάζει ανάλογα με την περιοχή από ανοιχτό έως σκούρο μελί και η γεύση του είναι γλυκιά. Δεν κρυσταλλώνει σχεδόν ποτέ και η υφή του είναι πολύ απαλή, σαν σιρόπι.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
Η πορτοκαλιά, σε ότι αφορά τη μελισσοκομία, είναι ο βασικότερος εκπρόσωπος των εσπεριδοειδών. Τα εσπεριδοειδή, μαζί με τα υπόλοιπα καρποφόρα δέντρα, αποτελούν βασική πηγή από όπου οι μέλισσες αντλούν το νέκταρ. Το 25% του εγχώριου μελιού προέρχεται από εσπεριδοειδή και άλλα καρποφόρα. Η πορτοκαλιά ανθίζει την Άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο) για τρεις εβδομάδες περίπου.  Η γεύση και το άρωμα του πορτοκαλόμελου είναι εξαιρετικά. Το χρώμα του είναι πολύ ανοιχτό, από σχεδόν άσπρο έως πολύ ανοιχτό χρυσαφί. Κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα μέσα σε 1-2 μήνες από την παραγωγή του.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Η καστανιά θεωρείται σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό αφού δίνει πολύ νέκταρ, γύρη πολύ καλής ποιότητας αλλά και μελίτωμα από ένα είδος αφίδας (Myzacallis castanicola) που την προσβάλλει. Η καστανιά ανθίζει τον Ιούνιο και τα μελιτώματα της αφίδας εμφανίζονται στο δέντρο από το Μάιο μέχρι τον Ιούλιο. Το μέλι της καστανιάς πικρίζει στη γεύση και έχει έντονο, χαρακτηριστικό άρωμα. Το χρώμα του είναι σκούρο μελί προς καφέ που κάποιες φορές κοκκινίζει. Η κρυστάλλωσή του είναι πολύ αργή και μπορεί να κρυσταλλώσει τελικά δύο χρόνια μετά την παραγωγή του.

ΡΕΙΚΙ
Ουσιαστικά πρόκειται για δύο είδη ρεικιού (ή έρεικας όπως αλλιώς λέγεται) που αυτοφύονται σε όλη την Ελλάδα. Το ανοιξιάτικο ρείκι, που ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και το φθινοπωρινό, που ανθίζει από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο. Και τα δύο θεωρούνται σημαντικά μελισσοκομικά φυτά. Ιδιαίτερα το φθινοπωρινό ρείκι δίνει στις μέλισσες μεγάλες ποσότητες από γύρη και νέκταρ, σε μία περίοδο που τα περισσότερα φυτά έχουν τελειώσει την ανθοφορία τους. Το ερεικόμελο ή αλλιώς «σουσουρίσιο» μέλι έχει σκούρο χρώμα, ελαφρά πικρή γεύση και έντονο άρωμα. Το μέλι από ανοιξιάτικο ρείκι έχει πιο ανοιχτό χρώμα και πιο γλυκιά γεύση, ενώ εκείνο από φθινοπωρινό θεωρείται προϊόν μεγάλης θρεπτικής αξίας και πωλείται σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.

ΗΛΙΑΝΘΟΣ
Ο ηλίανθος καλλιεργείται κυρίως στη Β. Ελλάδα και ανθίζει το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Παράγει μεγάλη ποσότητα γύρης και πολύ νέκταρ. Μάλιστα το νέκταρ παράγεται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου 20 μέρες. Παρ’ όλα αυτά, το μέλι από ηλίανθο δεν θεωρείται πολύ καλής ποιότητας και η τιμή του παραμένει χαμηλή. Το χρώμα του είναι κίτρινο έως χρυσαφί ενώ η γεύση και το άρωμά του είναι διακριτικά. Επιπλέον περιέχει πολλά σάκχαρα και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα.

Πηγή: www.gardenguide.gr

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο