Μέχρι τον Ιούνιο σήμα πιστοποίησης στα αυγά 

80F4C8CC225E704F206FAC4423B92414

Η διαδικασία πιστοποίησης θα γίνεται από ανεξάρτητο φορέα, για να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους , έτοιμος πρόκειται να είναι ένας νέος μηχανισμός ελέγχου μονάδων αυγοπαραγωγής που θα οδηγεί στην απόδοση από την Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδας (ΕΑΕ) στους παραγωγούς σήματος πιστοποίησης της ελληνικότητας των προϊόντων τους. Η ανάγκη αυτή προέκυψε από την επιθυμία των ίδιων των αυγοπαραγωγών να σταματήσουν τις παράνομες ελληνοποιήσεις αυγών που εντείνονται το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ένωσης Γιάννη Λιάρο, οι ελληνοποιήσεις αγνώστου προελεύσεως αυγών είναι ένα φαινόμενο με σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομία του κλάδου αλλά και για την ποιότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το νέο σύστημα πιστοποίησης τόνισε ότι η διαδικασία θα γίνεται από ανεξάρτητο φορέα, ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.

Με την εφαρμογή αυτού του μηχανισμού ελέγχου ο κ. Λιάρος εκτιμά ότι «τουλάχιστον από το απόλυτο μηδέν που είμαστε σήμερα, θα καταφέρουμε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα ώστε να περιοριστεί, έστω και σε ένα βαθμό, η απαράδεκτη πρακτική των ελληνοποιήσεων παράνομα εισαγόμενων αυγών, που αυτή τη στιγμή γίνεται ανεξέλεγκτα, αφού δεν υπάρχει κανένας φόβος ελέγχου από τους αρμόδιους μηχανισμούς της πολιτείας».

Τονίζοντας όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η ειδική σήμανση των αυγών για να πιστοποιείται η ελληνικότητά τους, ο κ. Λιάρος υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί ζητούν να γίνεται έλεγχος τους αλλά κανείς δεν τον πραγματοποιεί, για προσθέσει ότι «η παντελής έλλειψη ελέγχων στην αγορά επιτρέπει την εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού στην Ελλάδα, που θεωρεί ότι καταναλώνει ελληνικό αυγό χωρίς όμως να μπορεί να το επιβεβαιώσει».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος, μπορεί να βοηθήσει η επέκταση και στην αυγοπαραγωγή του συστήματος «Άρτεμις», που σήμερα ισχύει για το κρέας και το γάλα, την οποία η Ένωση έχει ζητήσει από το 2014 και «ακόμη περιμένουμε την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί».

Πάντως, σημείωσε ότι «κατά τους… αισιόδοξους, τα παράνομα κυκλοφορούντα αυγά στη χώρα μας φτάνουν το 10%, ενώ οι απαισιόδοξοι μιλούν για ποσοστό άνω του 30%». Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει καμία από τις δύο εκτιμήσεις, αλλά υπογράμμισε ότι «ακόμα και ένα αυγό να μπαίνει στη χώρα μας παράνομα και να βαφτίζεται ελληνικό, παραπλανώντας τον Έλληνα καταναλωτή, οφείλουμε να αντιδράσουμε δυναμικά».

 

Μείωση ζωικού κεφαλαίου άνω του 35% την τελευταία 10ετία

Πρόσθεσε δε, ότι «την τελευταία 5ετία το ζωικό κεφάλαιο του κλάδου εκτιμάται ότι μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 35% και σε απόλυτο αριθμό υπολογίζεται λίγο πάνω από 3 εκατ. πτηνά αυγοπαραγωγής».

Την τελευταία πενταετία, όπως επισήμανε, «κατέβασαν ρολά αρκετές μονάδες στη χώρα μας», πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος παραγωγός «έκλεισε τη μια μονάδα του και διατήρησε την άλλη ή στράφηκε μόνο στην εμπορία εγκαταλείποντας το αντικείμενο του παραγωγού, λόγω κόστους».

Όπως εξήγησε το υψηλό κόστος παραγωγής, με τις ζωοτροφές να είναι εισαγόμενες άρα πολύ ακριβές σε σύγκριση με τα ισχύοντα στις ανταγωνίστριες χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.), αλλά και οι γενικότερες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις, από την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθιστούν πλέον ασύμφορη την επένδυση στην παραγωγή και έχουν οδηγήσει πολλούς στην πόρτα της εξόδου από τον κλάδο.

Παγωμένες οι τιμές

Η τιμή του αυγού κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία πέντε χρόνια, την ώρα που όλα τα κόστη έχουν ανέβει (ΕΝΦΙΑ, ηλεκτρικό, καύσιμα, διόδια, ζωοτροφές, αγροτικά εφόδια γενικά) και μοναδική ελπίδα στο ζοφερό κλίμα δίνουν τα αυγά αχυρώνα και βιολογικής πτηνοτροφίας. Η τιμή στο ράφι για το κλουβί είναι περίπου 20-25 λεπτά το τεμάχιο, ανάλογα με το μέγεθος, στον αχυρώνα περίπου 30 λεπτά, ελευθέρας βοσκής 40 λεπτά και βιολογικά στα 50 λεπτά.

Υπογραμμίζεται ότι τα μέλη της Ένωσης Αυγοπαραγωγών συναντήθηκαν στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Έκθεσης «Zootechnia», με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.

Πηγή: www.agronews.gr

Related posts