Μετακινήσεις και αλλαγή καιρού αιτίες παστεριδίασης στα πρόβατα 

76C2377BAD3AC276FFF3E07D7BB74914

Η παστεριδίαση αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες τόσο αιφνίδιου θανάτου, όσο και πνευμονίας στα πρόβατα. Εκδηλώνεται με δύο κύρια σύνδρομα την πνευμονική παστεριδίαση (ενζωοτική πνευμονία του προβάτου) και τη σηψαιμική μορφή της παστεριδίασης και έχει αναφερθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες, που εκτρέφουν πρόβατα, ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Αγρινίου.

Παράγοντες προδιάθεσης για την εμφάνιση της νόσου στη χώρα μας θεωρούνται η πιθανή πρόσφατη μετακίνηση του κοπαδιού, η απότομη αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, η εφαρμογή κάποιας αγωγής, οι κακές συνθήκες σταβλισμού, όπως ο υπερπληθυσμός, οι κλειστοί θάλαμοι με αυξημένη υγρασία στρωμνής και υψηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας, καθώς και η ταυτόχρονη ύπαρξη προϊούσας πνευμονίας ή μυϊκής δυστροφίας στο κοπάδι. Να σημειωθεί ότι η φυλή Φρισλανδίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην παστεριδίαση.

Οι κτηνοτρόφοι συστήνουν απομόνωση και θεραπεία των προσβεβλημένων ζώων. Η πιο συνήθης σύσταση είναι η χορήγηση οξυτετρακυκλίνης μακράς δράσης στη δόση των 20mg/kg σωματικού βάρους ενδομυϊκά 2 φορές ανά 4 ημέρες. Ωστόσο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν η τιλμικοσύνη στη δόση των 10-15mg/kg σωματικού βάρους υποδόρια 2 φορές ανά 4 ημέρες ή φλορφενικόλη στη δόση των 20mg/kg σωματικού βάρους ενδομυϊκά 2 φορές ανά 2 ημέρες.

Πηγή: www.agronews.gr

Related posts