Με οξύτητα 0,1 σπάει ρεκόρ η πυκνή φύτευση

Υψηλές από άποψη ποιότητας παραγόµενου ελαιολάδου αποδεικνύονται χρόνο µε το χρόνο οι ελιές γραµµικής φύτευσης, που βάζουν σοβαρή υποθήκη επέκτασης, όχι µόνον στον Θεσσαλικό κάµπο, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπως αποκαλύπτει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Επιδόσεις που θα ζήλευε και το έξτρα παρθένο είχε φέτος το ελαιόλαδο από τον γραμμικό ελαιώνα της Θεσσαλίας. Σε σύγκριση µε την προηγούµενη σοδειά, σύµφωνα µε τον ελαιοπαραγωγό Γιάννη Αλεξούλη από τη Λάρισα, η ποσότητα καρπού που µαζεύτηκε ανά στρέµµα άγγιξε τα 1.000 κιλά και ήταν βελτιωµένη.

 
Όµως η… είδηση ήρθε όσον αφορά στην ποιοτική στάθµη του παραγόµενου ελαιολάδου, το οποίο µε βάση τις αναλύσεις έπιασε οξύτητα 0,1%, κυµαινόµενη, ελαφρώς χαµηλότερα κατά µέσο όρο από την περσινή και συνεχίζοντας για έκτο συνεχόµενο χρόνο, το σερί µε οξύτητες κάτω του 0,3%.
 
Εξαιρετικά ήταν και τα υπόλοιπα οργανοληπτικά στοιχεία του ελαιολάδου, όπως τα υπεροξείδια (8,1%) ενώ εξαιρετικά φρουτώδης, φρέσκια και γλυκιά βγήκε η γεύση, κάτι το δεδοµένο για ελιές της συγκεκριµένης ποικιλίας. 
 
Η εξαίρεση και ο… κανόνας
 
Μοναδική εξαίρεση που απ’ ό,τι φαίνεται επιβεβαίωσε τον κανόνα αποτέλεσε, σύµφωνα µε τον κ. Αλεξούλη, ένας µόνον παραγωγός, ο οποίος ήλεγχε την ύπαρξη ή όχι του δάκου µε δύο µπουκάλια νερού, αδιαφορώντας για τις επανειληµµένες οδηγίες και συστάσεις για τη χρήση φεροµονικών παγίδων. Ως αποτέλεσµα η οξύτητα διαµορφώθηκε στο 0,55%.  Το δε ποσοστό απόδοσης σε ελαιόλαδο που είχε (και) φέτος ήταν 10%, ενώ το ποσοστό της απόδοσής του σε ελαιόλαδο είναι 30% χαµηλότερο από τον µέσο όρο της φετινής (αλλά και της περυσινής) παραγωγής των υπόλοιπων 14 παραγωγών.
 
Χτίζει στρέµµατα, γκρεµίζει κόστος
 
Με µια συνολική έκταση που αγγίζει τα 700 στρέµµατα οι Θεσσαλοί ελαιοπαραγωγοί που φυτεύουν ελιές πυκνής φύτευσης, ποικιλίας Αρµπεκίνα, µπορεί κάλλιστα να υπερηφανεύονται ότι αποτελούν τους leaders σε εγχώριο επίπεδο, καθώς 300-350 στρέµµατα καλλιεργούνται στην Ηλεία, 500 στη Στερεά Ελλάδα και µόλις 80 στο νοµό Αχαΐας.
 
Την ίδια ώρα µε µέση ηµερήσια µηχανική συλλογή της τάξης των 45 στρεµµάτων, τα 450 στρέµµατα γραµµικής φύτευσης ελιάς στον θεσσαλικό κάµπο, που ήταν φέτος στο στάδιο συγκοµιδής, δηλαδή τα νεόφυτα λιοστάσια τα οποία είναι τριών χρόνων και τα παλιότερα των 9 χρόνων, µαζεύτηκαν σε 10 µέρες. Η συλλεκτική µηχανή εργάστηκε συνολικά 101 ώρες, από τις οποίες οι 30 ώρες πορείας,  οι 60 συλλεκτικού και 10 επιπλέον ώρες για τα γυρίσµατα, τα αδειάσµατα, τη συντήρηση, τον ανεφοδιασµό της µηχανής, µε το κόστος συγκοµιδής να υπολογίζεται σε µόλις 40 ευρώ το στρέµµα συν ΦΠΑ, τη στιγµή που για τις ελιές Καλαµών ένα δίδυµο εργατών αµείβεται µε 80 ευρώ το οκτάωρο, για να µαζέψει στην καλύτερη των περιπτώσεων λίγα παραπάνω από 200 κιλά ελιές.

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας

Σχετικές δημοσιεύσεις