Χαµηλές πτήσεις για βοµβίνους

Η θερµοκηπιακή παραγωγή καρπών ντοµάτας υψηλής ποιότητας προϋποθέτει φυσική γονιµοποίηση. Η χρήση των βοµβίνων, Bombus terrestris, που πετάνε µέσα στο θερµοκήπιο, λύνει το πρόβληµα της επικονίασης των ανθέων της ντοµάτας στους δύσκολους µήνες του χρόνου.

Αποτέλεσμα εικόνας για βομβινοι

Τα πλεονεκτήµατα της φυσικής γονιµοποίησης της ντοµάτας του θερµοκηπίου γίνονται πολύ γρήγορα φανερά τόσο από τους καλλιεργητές, όσο και από τους καταναλωτές, και είναι τα εξής:
● Οι βοµβίνοι επισκέπτονται πάντα τα ώριµα άνθη, οι καρποί είναι οµοιόµορφοι.
● Ο καρπός ντοµάτας που παράγεται είναι σφιχτός, γεµάτος σπέρµατα ολοκληρωµένα, πιο βαρύς και πολύ πιο νόστιµος. Αντέχει περισσότερο στη µεταφορά, από το τελάρο, στο πιάτο του καταναλωτή.
● Οι καρποί προσβάλλονται δύσκολα από τον βοτρύτη. Η αντοχή αυτή είναι ένας από τους λόγους χρήσης των βοµβίνων στις µεσογειακές χώρες.

Οι προϋποθέσεις της επιτυχίας
Οι βοµβίνοι για να δουλέψουν χρειάζονται προϋποθέσεις όπως οι παρακάτω:
● Οι χηµικές καταπολεµήσεις που πραγµατοποιούνται δεν πρέπει να τους θίγουν.
● Η ντοµάτα να είναι ανθισµένη και τα άνθη να έχουν γύρη. Η θερµοκρασία του θερµοκηπίου να µην πέφτει κάτω από 10οC και να µην ανεβαίνει πάνω από 35οC.
● Η κυψέλη των βοµβίνων πρέπει να τοποθετείται οριζόντια στο πιο ζεστό µέρος του θερµοκηπίου το χειµώνα και στο πιο δροσερό το καλοκαίρι, µε τέτοιο τρόπο ώστε να µην είναι προσιτή σε µυρµήγκια.

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο