Απώλειες μελισσών στο 40% μέσα σε ένα έτος για τις ΗΠΑ

Το 40% των μελισσοσμηνών τους έχασαν οι Αμερικανοί μελισσοκόμοι μεταξύ του Απριλίου 2014 και 2015, όπως δείχνουν τελευταίες έρευνες, με εξαιρετικά ανησυχητικό δεδομένο τις απώλειες του καλοκαιριού να ξεπερνάνε αυτές της χειμερινής περιόδου.

Αποτέλεσμα εικόνας για μελισσοκόμοι

Χαρακτηριστικό είναι ότι, οι καλοκαιρινές απώλειες αυξήθηκαν 7,6%, αγγίζοντας το 27,4% εντός του έτους, ενώ αντίστροφα, οι χειμερινές απώλειες μειώθηκαν κατά 0,6% φτάνοντας το 23,7%. Ειδικότερα οι μικρές μονάδες (κάτω των 50 μονάδων) πλήγησαν από το παράσιτο Βαρόα, όμως, λόγω της ελαστικότητας του μικρού τους μεγέθους τους το αντιμετώπισαν περισσότερο αποτελεσματικά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα κατάλληλα μέτρα – γεγονός που επιφέρει, φυσικά, επιπλέον κόστος σε χρηματικούς πόρους και εργατοώρες. 

Στα εννιά χρόνια της έρευνας, τα τελευταία πέντε έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι απώλειες της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, τέτοιου είδους απώλειες ήταν αδιανόητες, με τον χειμώνα να απειλούσε, κατά κύριο λόγο, την επιβίωση των μελισσοσμηνών. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μελισσοπαραγωγοί μεγάλης κλίμακας, ενώ και τα σμήνη κάτω των 50 μονάδων έχουν πληγεί αναλογικά. 

Η έρευνα θέτει προβληματισμούς που συνδέουν τα πολύ θερμά καλοκαίρια, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με τις απώλειες στην παραγωγή μελιού και την μειωμένη απόδοση των σοδειών που βασίζουν την αναπαραγωγή τους στην μέλισσα, συνδέοντας τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής με την αύξηση του αγροτικού παραγωγικού κόστους. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι η έρευνα αφορούσε τόσο επαγγελματίες εμπόρους μελισσοκόμους, όσο και σε μελισσοκόμους μικρής κλίμακας, με σκοπό να ανακαλύψει τα αίτια της κακής υγείας και τους ρυθμούς απώλειας των μελισσών, οι οποίοι είναι αυξημένοι τα τελευταία έτη. Η χρηματοδότησή της γίνεται από το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) και συμμετέχουν εξειδικευμένα ινστιτούτα μελισσοκομίας. Η κινητοποίηση αυτή γίνεται, όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν οι απώλειες στην παραγωγή μελισσιού, που έχουν μεγάλο κόστος για τους μελισσουργούς, αλλά και επειδή η μέλισσα είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή αρκετών εμπορικών καλλιεργειών, όπως η αμυγδαλιά. 

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο