Ελιά: Στη συλλογή οι Καλαμών χωρίς πυξίδα

Περίπου σε δύο μήνες ξεκινάει η συλλογή της ελιάς ποικιλίας Καλαμών, την ώρα που ένα ποσοστό της περσινής παραγωγής παραμένει στις κάδες λόγω των χαμηλών τιμών. Η αυξημένη τιμή του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή λόγω της ακαρπίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, δίνει ελπίδες πως θα συμπαρασύρει και τις τιμές για τις βρώσιμες.

Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα για το μέλλον της καλλιέργειας και θέτει ουσιαστικούς προβληματισμούς στους ελαιοπαραγωγούς. Ανοιχτό ζήτημα παραμένει το θέμα της ταυτότητας του προϊόντος, που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εγχώρια παραγωγή.

Για μια χρονιά η οποία θα σηματοδοτήσει την καλλιέργεια της ελιάς Καλαμών το επόμενο διάστημα κάνει λόγο ο Χαράλαμπος Κυπραίος, ελαιοπαραγωγός από τον Μεγαπλάτανο Φθιώτιδας. Υποστηρίζει ότι οι τιμές παραμένουν χαμηλές, τη στιγμή που το ελαιόλαδο έχει εκτοξευτεί στα ύψη, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κρατάνε τις ελιές στις κάδες τους.

«Αν το επόμενο διάστημα μεσοσταθμικά η τιμή δεν ξεπεράσει το 1,70 ευρώ το κιλό, σημαίνει ότι έχουμε εισαγωγές από άλλες χώρες και το δικό μας προϊόν παραμένει στα αζήτητα. Πριν μας λέγανε ότι φταίει η πανδημία και δεν υπάρχει ζήτηση, αλλά τώρα ο ανταγωνισμός μας πιέζει. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε την καλλιέργεια, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά στενά», καταλήγει.

Ελάχιστα τα αποθέματα στη Μεσσηνία

Για παγωμένες εμπορικές δραστηριότητες κάνει λόγο ο Γιάννης Πάζιος, διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας και υποστηρίζει ότι έχουν σταματήσει οι εμπορικές πράξεις, ενώ τα αποθέματα στις αποθήκες είναι ελάχιστα. «Ένας μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών πούλησαν το προϊόν τους σε χαμηλές τιμές, για να ρευστοποιήσουν και να μπορούν να καλλιεργήσουν το επόμενο διάστημα. Επίσης, σημαντικό είναι και το ποσοστό της παραγωγής που οδηγήθηκε στην ελαιοποίηση, λόγω ανόδου της τιμής».

Κυνηγάνε υψηλότερη τιμή στο Αγρίνιο

Το σενάριο ανόδου των τιμών προβλέπει για το επόμενο διάστημα από την αγορά ο Θανάσης Ντάκουλας, παραγωγός από την Κατοχή Μεσολογγίου. Εκτιμά ότι το ράλι του ελαιολάδου μπορεί να συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές της ποικιλίας Καλαμών.

«Η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και οι ποσότητες που υπάρχουν στις αποθήκες δεν είναι μεγάλες. Υπό αυτές τις συνθήκες, ένας αριθμός των ελαιοπαραγωγών κρατάει αποθέματα, επειδή θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση στο προϊόν, άρα και καλύτερη τιμή».

Πηγή: ypaithros.gr

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας

Σχετικές δημοσιεύσεις