Φυτοφάρμακα: Είναι απαγορευμένα και τοξικά, αλλά τα… εξάγουμε

Δεκάδες χιλιάδες τόνοι φυτοφαρμάκων, η χρήση των οποίων έχει απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξάγονται σε τρίτες χώρες από χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπως αποκάλυψε η Greenpeace. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι φυτοφαρμάκων, η χρήση των οποίων έχει απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξάγονται σε τρίτες χώρες από χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπως αποκάλυψε η Greenpeace. Πρόκειται για νεονικοτινοειδή, στη χρήση των οποίων οφείλεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και η δραστική μείωση των μελισσών και των αναγκαίων εντόμων επικονιαστών. Η έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας της Greenpeace Μεγάλης Βρετανίας και της ελβετικής…

Περισσότερα

Ε.Ε: Υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων στο 30% των οπωροκηπευτικών από την Τουρκία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.Ένα στα τρία (35,3%) φορτία φρούτων και λαχανικών που εισήχθησαν από την Τουρκία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντοπίστηκε υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, ο οποίος επικαλείται στοιχεία του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF). Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές έλαβε συνολικά 272 ειδοποιήσεις λόγω της υψηλής παρουσίας φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά…

Περισσότερα

Η προστασία των αμμοθινών στο επίκεντρο επιστημόνων και του ΟΦΥΠΕΚΑ

Δράσεις προστασίας των πολύτιμων αμμοθινικών οικοσυστημάτων και της ορνιθοπανίδας που φωλιάζει εντός τους, συζητήθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε στις 6 Ιουλίου, στην Επανομή, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ. Τα αμμοθινικά οικοσυστήματα αποτελούν σημαντικά δομικά και λειτουργικά στοιχεία των παράκτιων προστατευόμενων περιοχών, τα οποία τα τελευταία σαράντα χρόνια έχουν υποβαθμιστεί ή καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό σε όλο το εύρος της Μεσογείου. Η τουριστική αξιοποίηση των ακτών, η ανεξέλεγκτη δόμηση, η κατασκευή δρόμων, αλλά και η επιδεινούμενη κλιματική κρίση οδηγούν στον περιορισμό ή την εξαφάνιση των περισσότερων αμμοθινικών…

Περισσότερα