Υγρασία και πυκνή βλάστηση ευνοούν κυκλοκόνιο και καπνιά στους ελαιώνες

Να ψεκάσουν τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε περιοχές µε µεγάλη υγρασία και ανήκουν σε ευπαθείς ποικιλίες για την αντιµετώπιση του κυκλοκόνιου συνιστά στους ελαιοπαραγωγούς το Κέντρο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου.

Πιο ανθεκτική ποικιλία η Κορωνέικη. Οι ευπαθείς ποικιλίες είναι η Θρουµπολιά, Τσουνάτη, Άµισσας και Καλαµών, ενώ η Κορωνέικη είναι σχετικά ανθεκτική. Επίσης, οι γεωπόνοι συνιστούν στους ελαιοπαραγωγούς να προστατεύσουν τα δέντρα τους από την καρκίνωση και να µη ραβδίζουν τις ελιές τους µε βροχερό καιρό. 

Πιο αναλυτικά, ανά ασθένεια: 

Κυκλοκόνιο: Η ασθένεια προκαλεί πρόωρη φυλλόπτωση και εξασθένιση των δέντρων. Οι µολύνσεις γίνονται τώρα το φθινόπωρο, καθώς πτώση της θερµοκρασίας (16-20oC) και βροχερός ή πολύ υγρός καιρός ευνοούν την ανάπτυξή τους, που εκδηλώνονται µε κυκλικές κηλίδες (µάτια παγωνιού) στην επάνω επιφάνεια των φύλλων. Οι γεωπόνοι συστήνουν αραιή φύτευση και κατάλληλο κλάδεµα, που εξασφαλίζουν σωστό αερισµό και φωτισµό και περιορίζουν την ασθένεια και προληπτικό ψεκασµό µε εγκεκριµένα µυκητοκτόνα στις ευπαθείς ποικιλίες των υγρών περιοχών.

Καρκίνωση: Οφείλεται σε βακτήριο και εκδηλώνεται µε το σχηµατισµό εξογκωµάτων (καρκινώµατα) σε κλαδιά, φύλλα, βραχίονες και τον κορµό της ελιάς. Τα δέντρα µολύνονται από µη επουλωµένες πληγές, συνήθως από ράβδισµα, κλάδεµα ή µετά από παγετό, χαλάζι ή δυνατό άνεµο εφόσον επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός. Η ποικιλία Κορωνέϊκη είναι πολύ ευαίσθητη στο βακτήριο.

Η καρκίνωση αντιµετωπίζεται µε προληπτικά µέτρα, όπως αποφυγή ραβδίσµατος και κλάδεµα µε βροχερό καιρό, εφαρµογή προληπτικού ψεκασµού µε χαλκούχο σκεύασµα, αφαίρεση προσβεβληµένων κλαδιών. 

Καπνιά: Κλαδιά και φύλλα καλύπτονται από µαύρο στρώµα καπνιάς που δυσχεραίνει τις φυσιολογικές λειτουργίες (αναπνοή, διαπνοή, φωτοσύνθεση). Η καπνιά περιορίζεται κυρίως µε την καταπολέµηση του λεκανίου την κατάλληλη εποχή, µε κλάδεµα για καλό φωτισµό και αερισµό του εσωτερικού της κόµης των δέντρων και ψεκασµό µε χαλκούχο µετά τη συγκοµιδή. 

 

Πηγή: www.agronews.gr

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας

Σχετικές δημοσιεύσεις