Παρακολούθηση δακοκτονίας μέσω Ίντερνετ στα Χανιά

Μέσω διαδικτύου θα μπορούν να ενημερώνονται οι παραγωγοί και οι εργολάβοι του έργου για την πορεία της δακοκτονίας, σύμφωνα με το σύστημα που παρουσίασε σε ημερίδα στα Χανιά, ο γεωπόνος Ι. Κασαπάκης. Πρόκειται για το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελέγχου με δωρεάν λογισμικό για την αντιμετώπιση του δάκου».

Ο κ. Κασαπάκης τόνισε ότι με την εφαρμογή του τα δεδομένα (θέση παγίδων, δακοπληθυσμός, χρόνος ψεκασμού, διαδρομή ψεκαστικών, κλπ), που είναι δημόσια, είναι διαθέσιμα δωρεάν σε πραγματικό χρόνο σε κάθε ενδιαφερόμενο (αγρότη, εργολάβο, επόπτη, κλπ). Επιπλέον είπε ότι το κόστος για τους εργολάβους είναι ελάχιστο, αφού τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας που καταναλώνει η εφαρμογή είναι περίπου 25 € το έτος. Ήδη έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα στο διαδίκτυο (dacusolive.gr) μέσω της οποίας οι γεωπόνοι άλλα και κάθε ενδιαφερόμενος, όπου εφαρμόζεται το σύστημα, μπορεί να παρακολουθεί και να ενημερώνεται για την εφαρμογή του ψεκασμού σε καθημερινή βάση.

 
Η παρουσίαση – συζήτηση έγινε με μεγάλη συμμετοχή αγροτών, ιδιαίτερα νέων, του δημάρχου Κισάμου κ. Θ. Σταθάκη και φορέων υλοποίησης της δακοκτονίας  τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στο δημαρχείο Κισάμου. Θέμα της ήταν η αποτελεσματική εφαρμογή της δακοκτονίας. Την εκδήλωση οργάνωσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Δακοκτονία και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών. Εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας ο γεωπόνος Κ. Χαρτζουλάκης τόνισε ότι η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πρακτική της δακοκτονίας λόγω συγκεκριμένων δυσλειτουργιών, δεν εξασφαλίζει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικό μέρος της παραγωγής, να γίνονται ανεξέλεγκτα ψεκασμοί κάλυψης από τους παραγωγούς αυξάνοντας το κόστος της παραγωγής, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του ελαιολάδου και προκαλώντας την ρύπανση του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό η Ομάδα ανέλαβε τη πρωτοβουλία καταγραφής της εφαρμοζόμενης πρακτικής με νέες τεχνολογίες, αναλαμβάνοντας το κόστος προμήθειας, με τη σύμφωνη γνώμη των υπευθύνων. 

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και εκφράστηκαν οι χρόνιες παθογένειες της εφαρμογής της δακοκτονίας, αλλά και οι προβληματισμοί για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, που αναγνώρισαν ότι συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική εφαρμογή της. Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Χαρτζουλάκης εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας όσο και ο κ. Στ. Κουνελάκης εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών ευχαρίστησαν του γεωπόνους Ι. Κασαπάκη και Α. Καλαϊτζάκη για την εθελοντική συμβολή τους στη προσπάθεια, τον Α.Σ. Γραμβούσας για τη συνεργασία του, την Vodafone και το κατάστημα Κισάμου για την χορηγία μεταφοράς δεδομένων για την πιλοτική εφαρμογή το 2015 και το Δήμο Κισάμου που φιλοξένησε και στήριξε την εκδήλωση.
Πηγή: agronews.gr
       

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας

Σχετικές δημοσιεύσεις