Ηλεκτρονική παρακολούθηση του δάκου της ελιάς σε ημερίδα

Συγκεκριμένα αποτελέσματα από την σχεδίαση, ανάπτυξη και υλοποίηση ενός συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και διαχείρισης του ελέγχου επιβλαβών εντόμων, που βασίζεται στη γνώση της θέσης (LAS: Location Aware System) και αφορά στην περίπτωση του δάκου της ελιάς (Olive FlyNet), θα παρουσιαστούν σε ημερίδα στην Αθήνα, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015.

Η ανοικτή αυτή ημερίδα και επίδειξη (demo) που φέρει τον τίτλο «Σύστημα βασισμένο στην γνώση της θέσης για την παρακολούθηση και τη διαχείριση του ελέγχου των επιβλαβών εντόμων (FruitFlyNet)», θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), από τις 09.00 π.μ. έως τις 13.00 μ.μ.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων θα πραγματοποιηθεί επίδειξη του συστήματος στην πειραματική έκταση του προγράμματος, στο Κορωπί Αττικής (13:00-15:30). Εάν θέλετε να συμμετάσχετε στην επίδειξη σας παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε στο fruitflynet@aua.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Η μετάβαση στον πειραματικό χώρο θα γίνει με ιδιωτικό μέσο του κάθε ενδιαφερόμενου και σύμφωνα με οδηγίες που θα δοθούν στην ημερίδα.

Το πρόγραμμα FruitFlyNet, που βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη συνεργασία επιστημόνων, αγροτών, αγροτικών συνεταιρισμών και ειδικών φυτοπροστασίας, έχει ως σκοπό την ορθολογική διαχείριση των εντομολογικών εχθρών στις δενδρώδεις και όχι μόνο καλλιέργειες. Ειδικότερα, σκοπός του προγράμματος είναι η πρόληψη και η μείωση των παραγόντων κινδύνου του περιβάλλοντος, σε επίπεδο Μεσογειακών χωρών, μέσω της ανάπτυξης συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και διαχείρισης του ελέγχου των επιβλαβών εντόμων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες (ελιά, πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και τροπικές καλλιέργειες).

Τα έντομα στα οποία εστιάζει το FruitFlyNet είναι κυρίως η μύγα της Μεσογείου (Ιταλία), ο δάκος (Ισπανία, Ιορδανία, Αττική-Ελλάδα), η ραγολέτιδα της κερασιάς (Θεσσαλία-Ελλάδα), καθώς και τα χωρο-κατακτητικά δίπτερα Bactrocera zonata και Dacus cilliatus που μπορούν να εισβάλουν από ξένες χώρες (Ισραήλ). Σύμφωνα με το πειραματικό σχέδιο, σε κάθε μία από τις πιλοτικές περιοχές στόχους του προγράμματος αλλά και στην πειραματική περιοχή της Αττικής, εγκαταστάθηκε ασύρματο δίκτυο αισθητηρίων οι οποίοι εκτός από τις μικροκλιματικές μεταβλητές (π.χ. θερμοκρασία, υγρασία, κτλ), καταγράφουν ηλεκτρονικά (μέσω ανάλυσης εικόνας) τα επίπεδα των πληθυσμών των εντόμων που συλλαμβάνονται στις παγίδες. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται μέσα από ένα αυτόματο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε συνδυασμό με καινοτόμες ηλεκτρονικές παγίδες συλλογής και καταμέτρησης εντόμων σε πραγματικό χρόνο (Real-time Trapping and Insect Counting – ReTIC) καθώς και εξελιγμένους αλγορίθμους υποστήριξης αποφάσεων. Η συγκέντρωση όλων των παραπάνω δεδομένων έχει ως σκοπό την ανάπτυξη χαρτών επικινδυνότητας οι οποίοι βοηθούν τόσο τον επιβλέποντα, όσο και τους χειριστές ψεκασμού με τελικό στόχο τον εξορθολογισμό στη χρήση των εντομοκτόνων. Το κύριο αποτέλεσμα θα είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι (επιστήμονες, αγρότες, ειδικοί φυτοπροστασίας κ.α.) θα έχουν στη διάθεσή τους ακριβέστερη πληροφόρηση για να αποφασίσουν σε ελάχιστο χρόνο την εντοπισμένη παρέμβαση (ψεκασμό) σε συγκεκριμένα δέντρα ή ομάδες δένδρων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.fruitflynet.aua.gr.

Αναλυτικότερα εδώ (στα αγγλικά) το σχετικό πρόγραμμα: http://www.agronews.gr/files/1/ekdilwseis/FruitFlyNet_program.pdf

Πηγή: www.agronews.gr

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας

Σχετικές δημοσιεύσεις